home -  One Wall Handball UK Open 2014

Geke de Boer pakt enkeltitel op UK Open
ZILVER VOOR MIRANDA SCHEFFER, BRONS VOOR HANS WASSENAAR EN HARMKE SIEGERSMA
 
 
De balans van een weekend One Wall in Londen is voor Nederland bepaalld niet slecht te noemen. Geke de Boer heeft opnieuw een titel aan haar palmares toegevoegd. Ze versloeg in de finale de als nummer een geplaatste Miranda Scheffer met 21-17. Goud en zilver dus en ook nog een mooie bronzen plaats voor Harmke Siegersma.
 
Bij de heren ging de titel naar favoriet Vlad Klym (USA). Hij versloeg in de finale de jonge Brit Luke Thomson met 21-14. Thomson was de verrassing van het toernooi. In de halve finale rekende hij in een bloedstollende partij af met landgenoot en als tweede geplaatste Dan Grant: 21-20. In de kwartfinale versloeg Thomson uitredend Brits kampioen Guillaume Dumoulin (België). Hans Wassenaar legde beslag op het brons in het hoofdtoernooi en gaat daarmee nu alleen op kop in de ranking.
 
 
Dames finale op UK Open wordt een Nederlands onder-onsje
HANS WASSENAAR NIET OPGEWASSEN TEGEN SERVE VLAD KLYM
 
Geke de Boer en Miranda Scheffer gaan vanmiddag onderling uitmaken welke Nederlandse dame de Britse titel One Wall Handball het komend jaar mag dragen. Miranda Scheffer versloeg in een spannende halve finalepartij de Engelse Kathleen Briedenhann met 21-17. Geke de Boer (Wergea) versloeg in de semi's Harmke Siegersma (Berlikum) met duidelijke cijfers: 21-7.
 
Bij de heren kon Hans Wassenaar het niet bolwerken tegen de moordende opslag van Vald Klym (USA). Klym was als small-ball speler duidelijk in het voordeel door het gebruik van de snelle Ektelon Fire Ball. Goed voor small-ballers dus, maar dodelijk voor het (kijk-)spel. De charme van one wall handball, de rally's, worden door het gebruik van de snelle bal om zeep geholpen. De Britse organisatie heeft zich door sponsor-afspraken met de veeleisende Amerikaanse WPH het gebruik van de Fire Ball laten opdringen. Het is te hopen dat de rest van de Europa hen niet in die armoede zal volgen.
 
UK Open in beslissende fase: Hans Wassenaar, Miranda Scheffer en Geke de Boer naar halve finale
STEENSTRA VERLIEST VAN GRANT
 
Londen - Geke de Boer heeft zich in een 'perfect match' naar de halve finale geslagen. In de kwartfinalepartij tegen de Engelse Tessa Mills gunde ze de tegenstander geen punt: 21-0. Miranda Scheffer heeft volgens verwachting ook de halve finale bereikt. Voor Annelien Broersma viel het doek in de kwartfinale. Kathleen Briedenhann was met 21-13 duidelijk te sterk en voorkwam daarmee een "all-Dutch semi final" op het UK Open. Op zondagochtend speelt Scheffer tegen Briedenhann en Geke de Boer tegen Harmke Siegersma voor de finaleplaatsen.
 
Ook Hans Wassenaar is door naar de halve finale. Hij versloeg de Belg Sebastien Potiez overtuigend met 21-13. Hans Wassenaar moet het in de semi's opnemen tegen de als eerste geplaatste Vlad Klym (USA).
 
Tjisse Steenstra verloor de kwartfinalepartij tegen gastheer Dan Grant. Grant speelde sterk en het lukte Steenstra niet om in zijn spoor te blijven: 21-8. De jonge Brit Luke Thomson zorgde voor de eerste echte verrassing van het toernooi door regerend kampioen Guillaume Dumoulin (België) in de kwartfinale te verslaan. De Britten Grant en Thomson ontmoeten elkaar in de halve finale zodat de organisatie zeker is van een Britse finale plaats. 
 
Hans Wassenaar, Tjisse Steenstra naar kwartfinales, Harmke Siegersma als eerste NL-dame naar de halve finale
 
Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra hebben zich geplaatst voor de kwartfinales. Voor Kees van der Schoot is het doek gevallen. Hij werd met duidelijke cijfers (3-15) verslagen door de Brit Daniel Tristao. Hans Wassenaar sloeg zich met een 15-5 overwinning op de Belg Pozzebon naar de volgende ronde. Tjisse Steenstra won in de ronde van 16 met 15-10 van landgenoot Dylan Drent. Wassenaar treft in de kwartfinale Lefty Seb Potiez, Tjisse Steenstra moet het daarin opnemen tegen de Brit Dan Grant.
 
Harmke Siegersma heeft zich als eerste Nederlandse dame geplaatst voor de halve finale met een knappe 21-6 winst op de Engelse Alexandra Steel.
 
In het Challengertoernooi wist Jelmer Siegersma tot de halve finale door te dringen. Hij verloor daar nipt van zijn Ierse tegenstander 10-11. Jelmer is nog in de race in de verliezersronde in de Open divisie: in de kwartfinale versloeg hij Lemeire met 11 tegen 7.
 
Nederlanders prima uit de startblokken op UK Open
 
De Nederlandse spelers zijn in Londen goed uit de startblokken gegaan. De Nederlandse dames maken de verwachtingen waar. Geke de Boer, Miranda Scheffer en Harmke Siegersma eindigen als eerste in poule. Annelien Broersma verloor haar poule-wedstrijd van Geke de Boer maar gaat als tweede in de poule ook door naar de knock-out fase van het toernooi.
 
Bij de heren moest Pieter van der Schoot op de vroege ochtend als eerste aan de bak tegen Fionn O'Sullivan. Die partij wist hij te winnen. Vervolgens was Vlad Klym, de als eerste geplaatste Amerikaan, een maatje te groot. De andere Nederlandse heren, Kees van der Schoot, Dylan Drent Tjisse Steenstra en Hans Wassenaar zijn de eerste ronde prima doorgekomen. Jelmer Siegersma is na twee winstpartijen al verzekerd van een plaats bij de laatste acht. Daar komt nog minimaal één Nederander bij: In de ronde van 16 treffen Dylan Drent en Tjisse Steenstra elkaar. Hans Wassenaar ontmoet daar de Belg Vincent Possebon. Kees van der Schoot speelt tegen de Brit Daniel Tristao.
 
Dames spelen in poules, knock-out systeem bij de heren
 
De loting voor het UK Open is bekend. De dames spelen in vier poules van vier spelers, waarbij de nummers 1 en 2 zich plaatsen voor de knock-out fase. De verwachting is dat alle vier Nederlandse dames zich zullen plaatsen voor de laatste acht en een compleet Nederlandse halve finale fase is zelfs niet uitgesloten.
 
Bij de heren ligt het wat lastiger. Pieter en Kees van der Schoot zitten in blok één, waarin ook de enige Amerikaanse spelers zijn ingedeeld. Kees moet in staat worden geacht om Greg Calabrese te verslaan, maar gemakkelijk gaat dat zeker niet worden. Pieter van der Schoot moet eerst zien de voorronde tegen Fion O'Sullivan te overleven en ontmoet dan de als eerste geplaatste Vlad Klym. Hans Wassenaar moet aantreden tegen de winnaar van de voorronde tussen de Belgen Gegoire Vast en Eric Bremmels. Jelmer Siegersma ontmoet het Belgisch talent Tanguy Metayer, tijdens het Dutch Open verliezend finalist in de B-klasse. In het derde blok staan maar liefst vier Nederlanders: een kwartfinaleplaats voor één van de NL-spelers hoort daar minimaal tot de mogelijkheden. Het is niet onmogelijk dat Dylan Drent en Tjisse Steenstra dat in een onderlinge wedstrijd moeten uitmaken. Het bereiken van de halve finales door één van de Nederlandse spelers zou al een up-set zijn, maar een verrassing is zeker niet uitgesloten. Het toernooi start op zaterdagochtend om 8 uur.
 
Sterke delegatie One Wallers uit NL naar UK Open
 
 
De animo onder NL-spelers om komend weekend af te reizen naar Londen is groot. De Nederlandse delegatie bestaat uit meer dan 10 topspelers. Voor wat betreft de dames is met Miranda Scheffer, Geke de Boer, Harmke Siegersma en Annelien Broersma de top uit Nederland grotendeels van de partij. De concurrentie voor de dames zal vooral moeten komen van de Engelse Kathleen Briedenhann. Amerikaanse en Ierse toppers zijn niet van de partij. De kansen op Nederlands succes bij de dames worden hoog ingeschat.
 
Ook de herendelegatie liegt er niet om: Hans Wassenaar, Tjisse Steenstra, Kees en Pieter van der Schoot, Dylan Drent, Alard Hoekstra en Jelmer Siegersma zijn van de partij. Zij zullen allemaal uitkomen in de Open Divisie. Naast spelers uit Nederland, zullen er Ieren, Italianen, Belgen en Fransen present zijn in Londen. De enige USA speler van naam is Vlad Klym, die overigens nog steeds kampt met een enkelblessure, in november vorig jaar opgelopen in België. De meeste concurrentie lijkt te komen uit België die onder andere met de titelhouder Guillaume Dumoulin, Lefty Seb Potiez en Dimitri Dupont naar Londen afreizen. De Engelsen hebben met Dan Grant en Luke Thomson ook een aantal sterke troeven in de strijd.
 
Er wordt tijdens het UK Open gespeeld met de snelle Ektelon Fire Ball wat de lengte van de rally's en daarmee de aantrekkelijkheid van de wedstrijden bij de wat mindere goden niet ten goede zal komen. De bal vergt zeker enige aanpassingen in de tactiek: een "fast and flat out of the door serve" en waar dat mogelijk is: het spel verleggen naar het achterveld en dan geduldig en nauwkeurig zijn in de rally.
 
De wedstrijdlijst voor het UK Open 2014 kun je HIER downloaden (pdf).
 
Het UK-open is de laatste krachtmeting voor het Nederlands Kampioenschap dat een week later in Franeker wordt gehouden. De resultaten in Londen worden nog meegenomen in de ranking voor het Nederlands Kampioenschap: een goed resultaat in Londen betekent een gunstiger plaatsing op het NK.
 
Met het Belgisch Open, Dutch Open en het UK Open is er een belangrijke stap gezet in de ontwikkeling van een Europees circuit. Naar verwachting zullen de Fransen in 2015 eveneens een open kampioenschap organiseren voorafgaand of aansluitend op het UK Open. De Italianen haken in 2014 al in met het Italian Open dat van 18 tot 20 april wordt gehouden in Nizza Monferrato.
 
Toernooi informatie
Datum : zaterdag 1 en zondag 2 februari 2014
Plaats : Merchant Taylor's School, Sandy Lodge, Northwood in London HA6 2HT
Toernooi :
- Zaterdag 1/2 : Men/Women Open en Men Challenger
- Zondag 2/2 : Finales Men/Women Open, Toernooi voor jeugd (U10, U12, U16 and U18), Demo Raquetball, Rugby Fives Tournament
Inschrijvingen : via de site van UK WallBall
Hotel : Croxley Green Première Inn - Watford
 

.