home -  EDTL Langeberg Dutch Open 2015

Complete Results Langeberg - EDTL Dutch Open  NEW !

Dutch Open 2015: WallBall rules!

Afgelopen weekend is er voor de derde keer gestreden om de singles- en enkeltitels op het Dutch Open in Franeker. Het formaat slaat aan, want er stonden meer dan 130 spelers met 10 nationaliteiten op de lijst, zo'n beetje het maximum wat de organisatie op een locatie kan handelen. Het Dutch Open maakt dit jaar voor het eerst deel uit van de Europese Pro Tour, waarbij Pro staat voor de professionele organisatie en het promotionele karakter van het toernooi: prijzengeld zit er voorlopig nog niet in. Over de de publieke belangstelling kon de organisatie niet klagen: ruim 500 mensen kwamen gedurende het weekend hun favorieten aanmoedigen.

Good old Tony Roberts did it again!

Het heren dubbel toernooi werd opnieuw een prooi voor Tony Roberts (USA) die in de eindstrijd werd bijgestaan door de Belg Vincent 'Pepito' Pozzebon. In de halve finale wist het Nederlandse duo Hans Wassenaar en Tjisse Steenstra het Roberts en Pepito moeilijk te maken, maar een aantal onnodige fouten, vertaalden zich in een nipt verlies. In de finale tegen John Melo en Danny Torres, beide ook gelouterde spelers uit de USA, kwam de samenwerking tussen Roberts en Pepito goed uit de verf. Pepito is snel, balbast en behendig en daarmee wist hij aanval na aanval af te slaan. Roberts is inmiddels een stuk minder rap in zijn bewegingen, maar speelt geduldig tot hij de kans heeft de bal op de plint te slaan. Met zo'n perfecte bal sloot Roberts de finale ook af: 21-12. Het Dutch Open heeft daarmee opnieuw een living legend als kampioen.

Opnieuw dubbelslag voor Yolanda Monroe

Bij de dames deed Miranda Scheffer opnieuw goede zaken door de samen met de Amerikaanse Yolanda Monroe, na de Spaanse en Belgische, ook de Nederlandse Open Dubbeltitel in de wacht te slepen. Er was in het dubbelspel een eerste serieuze prijs voor het talentvolle duo Marrit Zeinstra en Anne Monfils, die in het dubbeltoernooi eervol het zilver in ontvangst konden nemen. In een onderhoudende finale konden ze lang bij blijven, maar ze bleven tegen de routiniers Scheffer en Monroe steken op 14 punten. Scheffer wist in de enkelfinale opnieuw geen potten te breken tegen haar dubbelpartner Monroe: net as in BelgIé en Spanje moest ze genoegen nemen met een afgetekende tweede plaats.

Ook Geke de Boer, Harmke Siegersma en Annelien Broersma wisten tot de eindstrijd door te dringen. De bovenste helft van de lijst bestond louter uit Nederlandse dames. Harmke wist door te dringe tot de halve finale door Geke de Boer inde kwart finale te verslaan met 15-10. In de halve finale sneuvelden de ambities van Harmke door nipt te verliezen van Miranda Scheffer: 15-13.

De singles titel op het hoogste niveau bij de heren ging voor het eerst naar Ierland. Connel McElduff (foto hierboven, links) gaf in de finale hardloop les aan Danny Torres (USA) en pakte met een indrukwekkende 21-2 de titel. Connel Mcelduff bereikte de finale door overwinningen op de jonge Belg Tanguy Metayer en Dan Grant (UK). De andere finalist, Danny Torres die een week eerder nog schitterde in de Belgische finale rekende in de kwart finale af met Sebastien Potiez en in de halve finale met de Ier Connell Mc Cavitt.

De Nederlandse heren konden dit jaar in het enkeltoernooi geen potten breken. Hans Wassenaar wist in de poulefase nog te winnen van de latere finalist Danny Torres, maar door de slow-start tegen de Spanjaard Sacha Kruithof kwalificeerde Wassenaar  zich niet voor de eindstrijd. Ook Allard Hoekstra en Kees van der Schoot bleven steken in de poulefase van het enkeltoernooi.

Nederlandse successen in de kantlijn

In de kantlijn van het toernooi vielen er de nodige successen te noteren voor de Nederlandse spelers: In de heren dubbel  B-klasse ging de winst naar Cornelis Terpstra en Pieter van der Schoot. Ook in het heren enkeltoernooi was de B-klasse was er Nederlands succes: Tjisse Steenstra versloeg in de finale William Cassart.

In de heren C singles was er succes voor de jonge Nederlander Pieter Jan Leijenaar. Hij versloeg in de finale de Ier John Hurley overtuigend met 11-3. (foto: hier boven)

Bij de dames ging de dubbeltitel in de B-klasse naar het Ierse duo McCarthy & Ni Bhiadha. Nederland moest in die klasse genoegen nemen met het zilver: Esther en Lisette Wagenaar konden namens Nederland het schavot beklimmen. Eamar Ni Bhiadha nam ook het goud in de singles B mee naar Ierland. Anne Monfils sleepte daar verdienstelijk de zilveren medaille binnen. Eindstand in de finale: 13-8.

Bij de Heren 45 plus was er ook Nederlands succes: In het enkelspel ging de hoofdprijs welliswaar naar Mike Dillon (Ierland). Maar de overige prijzen bleven thuis. Johannes Siegersma werd tweede in het singles.  In het dubbelspel bij de masters was het podium helemaal oranje gekleurd: Peter de Vries en Klaas Tuinenga versloegen in de finale Johannes Siegersma en Cor Poelstra.

 
 
Foto's: Hille Saakstra