HomeSpecial Kids - Special Projects!

Special Olympics is een wereldwijde organisatie waarbij meer dan 180 landen zijn aangesloten. Special Olympics activiteiten vinden zowel lokaal, regionaal, nationaal als internationaal plaats. Wekelijks sporten wereldwijd ruim 2,5 miljoen mensen met een verstandelijke handicap onder begeleiding van vele duizenden vrijwilligers.

Special Heroes is een sportstimuleringsprogramma voor leerlingen binnen het speciaal onderwijs. Het programma wordt gezamenlijk uitgevoerd door LVC3, Gehandicaptensport Nederland en NOC*NSF.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS en Menzis.

Meer info over dit projekt vind je op www.specialheroes.nl

Bij de start van het KNKB projekt "Een Boost voor One Wall" is het al aangekondigd: One Wall Handball is een sport voor iedereen, dus ook voor jongens en meisjes met een extra uitdaging, fysiek of geestelijk. Daaraan wordt inmiddels ruimschoots handen en voeten gegeven.

In samenwerking met Special Heroes wordt One Wall Handball geïntroduceerd op scholen voor speciaal onderwijs. Daarbij komen zowel kids in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs aan bod. Honderden kinderen hebben al geproefd aan One Wall en in Friesland, Brabant en Zuid Holland staan vervolg acties gepland. Zo zal One Wall Handball op 4 oktober a.s. present zijn op de Special Heroes Day in Delft.

Daarnaast is samenwerking gezocht met de organisatie van de Special OlympicsVan 13 tot en met 15 juni 2014 is Friesland gastheer van de Nationale Spelen. Dan komen er sporters uit heel Nederland naar Friesland die meedoen aan de wedstrijden. One Wall Handball is een van de sporten die daar wordt aangeboden.

PRIMEUR VOOR DE SKELP IN DRACHTEN!

VSO De Skelp in Drachten had de (wereld?) primeur. Daar is het One Wall programma voor Special Heroes op 10 juni 2013 gestart met een introductieles aan maar liefst 60 kinderen. Het was een zeer geslaagde clinic voor de leerlingen van groep 4 en 5 van De Skelp. Er werd aan 4 verschillende groepen van ongeveer 15 kids per groep One wall-les gegeven. Iris en Romy van der Veen lieten de kids zien hoe gemakkelijk dit spel te leren is en wat voor een plezier er met de zachte bal te beleven is!
Na wat behendigheidsoefeningen met de bal (aanleren van het slaan op de bal na een stuit en het opvangen zonder), konden de kinderen zich uitleven in verschillende oefeningen: met de bal pionnetjes proberen te raken, opslag en punten scoren in een basketballring, handtennis (2-2 over een bank), scoren in vakjes op de muur en zolang mogelijk de bal tegen de muur spelen. Het was verrassend, of misschien net niet, om te zien hoe goed en snel de Special Heroes uit Drachten het One wall oppikten!

De Zwaai, ook in Drachten, is op vrijdag 14 juni van start gaan met een One Wall clinic. Op een aantal andere scholen zal de introductie van One Wall Handball in het nieuwe schooljaar plaats vinden. De gymleraren zijn allemaal erg enthousiast over eenvoud van het spel. Afhankelijk van de doelgroep, kunnen spelregels, veldafmetingen en materiaal simpel worden aangepast, zodat iedereen succes kan beleven op zijn/haar eigen niveau.

Ook in Tilburg zal One Wall Handball worden geïntroduceerd binnen het Special Heroes projekt. Op 30 mei vond daar de aftrap plaats met een introductieles door Geert Vandervelden.

De methodiek van Special Heroes

De methodiek van Special Heroes kent drie praktische fases:

1. Introductie van een sport vindt altijd plaats op school tijdens de lessen.

2. In fase 2 wordt op school of bij de vereniging een nachools sportprogramma opgezet.

3. De leerling sluit zich aan bij een vereniging en blijft actief sporten.